Utbildare

Göran Strand
Göran Strand

Plats

Öknaskolan, Tystberga

Other Locations

Tystberga

Datum

okt 16 - 18 2023
Avslutad

Tid

08:00 - 17:00

Kostnad

9 900 SEK

Motorsåg nivå C – avancerad trädfällning

Motorsåg nivå C

Trädfällning, avancerad

För dig som använder motorsåg vid avancerad trädfällning efter vägar, ledningar eller tomtarbeten. Du lär dig också hantering av andra svåra situationer, t.ex. stormfällda träd. Upparbetning och kapning av stammar i spänn.

Utbildningen syftar till att ge de kunskaper och färdigheter som utöver nivå AB krävs för att på ett säkert sätt använda motorkedjesåg och fällningshjälpmedel vid svåra och riskfyllda arbeten i samband med skogsarbete såsom fällning av svåra träd, nertagning av svårt fastfällda träd och tillvaratagande av vindfällda träd.

Syftet med utbildningen är att du skall arbeta med bra teknik, ergonomi och säkert hantera olika situationer.

Målet är att du ska bli mer effektiv men samtidigt jobba säkert.

Förkunskaper

För nivå C rekommenderas c:a 80 timmars praktik efter godkänd examination nivå B.

Kurserna och deras innehåll

Vid varje kurstillfälle ska deltagarna avlägga praktiskt och teoretiskt prov för att erhålla körkortet (kompetensbevis) – allt enligt SäkerSkogs framtagna regler.

Under dagen bjuds kaffe med macka förmiddag och eftermiddag samt lunch.

Bra att veta

Utbildningen genomförs vid Öknaskolan, Tystberga. Parkera vid första parkeringen efter ladugården. Vid infarten hittar ni en infotavla där maskinhallen är utmärkt.

Ta med egen passande utrustning. Motorsåg, handverktyg, handskar, hjälm, godkända sågbyxor och huggarstövlar och första förband – det ni saknar kompletterar vi på plats. Vi gör en genomgång och säkerhetskontroll av sågar och utrustning. Lån av motorsåg, skyddsutrustning och handverktyg à 550 kr/deltagare.

Kortavgift tillkommer vid godkänd examination á 150:- per nivå.

Lagen kräver körkort för motorsåg

Arbetsmiljöverket kräver att alla som arbetar med motorkedjesåg eller röjsåg har genomgått utbildning eller har kompetensbevis för den typ av arbete som ska utföras.
Minimiålder för motorsågsarbete är 16 år. Arbetar man ensam, vilket inte rekommenderas, är minimiåldern 18 år. För röjsåg är minimiåldern 16 år och den som arbetar ska ha kunskap om risker vid arbete samt och skötsel av såg och utrustning.

Som privatperson eller om du använder motorsåg i den egna verksamheten behöver du inte ha körkort eller kompetensbevis. Däremot behövs det om du t.ex. hjälper en granne eller utför arbete åt någon annan. 

Endast uppkörning

Har Du goda praktiska förkunskaper och förbereder dig med självstudier kan du utan kurs göra prov och tester utan att genomgå grundutbildningen, så kallad ”uppkörning” under 2 dagar.
Pris vid uppkörning lämnas vid offertförfrågan.